Musikerförbundet

08-587 060 00 | Webbmejl  |  Kontakt  | MobilvyLänkar  |  Pressrum  |

MINA SIDOR

Du är här: Hem AKTUELLT Drömlivet som Idol-deltagare: 875 kronor i veckan

fredag28 juli 2017

AKTUELLT

Drömlivet som Idol-deltagare: 875 kronor i veckan

Dromlivet som idol

 

Artisterna i tv-programmet Idol skapar fredagsunderhållning till svenska folket, drar in enorma reklamintäkter till TV4 och är en kassako för bakomliggande produktionsbolaget FremantleMedia. Men själva tjänar deltagarna bara 875 kronor i veckan. I ljuset av de enorma värden de genererar är ersättningen en skandal, anser Per Herrey på Musikerförbundet.

Många aktörer kring den glamourösa Idolcirkusen tjänar stora pengar men artisterna hör inte till dem. För 875 kronor i veckan förväntas de talangfulla deltagarna vara disponibla dygnet runt och är i praktiken förhindrade att arbeta med annat för att få in pengar. De blir även påtvingade ett antal dåliga avtal som binder upp dem i tio år.

"Idoldeltagarna förväntas prestera på en mycket hög nivå när de repar in sina nummer, ställer upp på intervjuer och filmning, deltar i sponsorevenemang, bloggar för TV4 och uppträder i själva tävlingen, något som borde återspeglas i ersättningen", säger Musikerförbundets jurist Per Herrey.

"Det här är inte acceptabelt", konstaterar Musikerförbundets ordförande Jan Granvik. "Sådana här slavliknande förhållanden kan vi inte ha i Sverige 2016. Vi tänker ta strid för Idoldeltagarna och kräva att FremantleMedia tecknar kollektivavtal så att de kan få rimliga villkor."

 

Läs mer: Idoldeltagarnas usla villkor

 

För ytterligare information

Per Herrey, förbundsjurist
070-142 83 30, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

Få vårt nyhetsbrev

captcha

Följ oss

Håll dig uppdaterad med det senaste från vårt nätverk.

 

FacebookTwitter

S

 

 

 

 

 

 

Om Musikerförbundet

Vi är fackförbundet för dig som jobbar med musik. Genom facklig och politisk kamp förbättrar vi våra medlemmars upphovs- och arbetsrättsliga villkor och verkar för att musiker och artister ska få en rättvis del av det ekonomiska värde de skapar i samhället.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om webbsidan