Många kulturarbetare har hög utbildning men låga inkomster, svårt att försörja sig och få tillgång till social trygghet. Vad tänker ni göra för att förbättra för dem?

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna

Det ser lite olika ut för olika grupper inom kulturarbetarkåren. Den konstnärspolitiska utredningen har lagt förslag som vi nu vill ta del av. De har också påpekat behovet av att se över socialförsäkringssystemen. Att inte fullt ut kunna ta del av socialförsäkringssystem och trygghetssystem är en situation som kulturarbetare delar med andra grupper som t.ex. småföretagare som har F- eller FA-skattsedel och oregelbundna inkomster.

Vad som är viktigt för de kulturellt yrkesverksamma är att vi utvecklar och stärker kulturlivet generellt inom alla områden och stödformer.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet har länge drivit på för att stärka villkoren för de professionellt verksamma kulturskaparna. Det måste vara möjligt att kunna leva på sitt kulturskapande under rimliga förhållanden.

För det krävs bl.a. att kulturskaparna får en rimlig ersättning för sitt arbete, att avtal såsom MU-avtalet (ramavtalet för konstnärers ersättning för medverkan vid utställningar, reds. anm.) följs, att fler får möjlighet till fast anställning på kulturinstitutionerna och att socialförsäkringarna anpassas efter den verklighet som de frilansande kulturskaparna lever i.

Miljöpartiet

Miljöpartiet

Miljöpartiet har under mandatperioden bl.a. sett till att anslagen till konstnärsstipendier ökat. Nästa mandatperiod vill vi bl.a. göra konstnärsstipendier SGI- och pensionsgrundande för att öka kulturarbetares ekonomiska trygghet.

Moderaterna

Moderaterna

Vägen till egenförsörjning är en av våra viktigaste frågor, och då måste också kulturarbetare i större utsträckning kunna leva på sitt skapande. Moderaterna har föreslagit en utredning specifikt riktad mot företagare inom kultursektorn och deras utmaningar kopplat till administration, trygghet och möjlighet till egen försörjning.

Moderaterna prioriterar även den nyskapande kulturen via Kulturbryggan.

Slutligen: all politik hänger samman. Om vi skapar bättre förutsättningar för kulturella och kreativa näringar, ser till att samhället håller ihop genom att fler jobbar samt prioriterar kultur för barn och unga från socioekonomiskt utsatta miljöer gynnar detta kultursektorn i stort – och därmed också de professionella kulturarbetarna.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna

Konsten skänker ett mervärde i livet för alla människor. Det är därför viktigt att de konstnärer och kulturskapare som skapar de konstverk, musikstycken, dansverk och böcker som vi alla får glädje av kan få drägliga livsvillkor och möjligheter att utöva sin konst. Därför menar vi att fler kommuner bör teckna MU-avtalet med konstnärerna.

Vi betonar också tumregeln att en procent av byggkostnader ska gå till konstnärlig utsmyckning.

Dessutom värnar vi upphovsrätten, då den är själva fundamentet i en fri marknad och möjliggör att konstnärer kan leva på sitt skapande.

Liberalerna

Liberalerna

Liberalerna vill skapa goda villkor för kulturföretagande och skatteregler som gynnar sponsring, gåvor till och konsumtion av kultur.

Vi vill att en utredning ska se över kulturskapares sociala trygghet (i syfte att förbättra den). I det ingår till exempel att sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen behöver ge trygghet även för den med oregelbundna inkomster, och för den som har inkomster i form av stipendier. Försäkringskassan – och Skatteverket – bör erbjuda specialiserad rådgivning och handläggning till kulturskapare.

I det offentliga stödet till kulturskapare vill vi se mer av långa stipendier (5–10 år).

Centerpartiet

Centerpartiet

Många kulturarbetare är företagare och frilansare och vi vill förbättra möjligheterna för dessa att kunna ta del av socialförsäkringarna.

Vi arbetar också för tillgång till bredband i hela landet. Det är en grundförutsättning för att kunna verka som kulturskapare i hela landet likväl som det är att kunna ta del av kultur och media oavsett var man bor.

Vissa skatteregler behöver också ses över. Ett exempel är den så kallade dansbandsmomsen som innebär att det är lägre moms om ett band spelar för en sittande publik och högre om publiken dansar.

 

Läs mer om partienkäten och ta del av fler frågor här.