2017 års J:son-stipendiat är utsedd

24 november 2017

Juryn har fattat ett beslut. Årets J:son-stipendium går till saxofonisten Elin Larsson för ett varmt och personligt artisteri, hanterat med lugn och raffinerad elegans.

Juryns motivering

J:son-stipendiet 2017 går till en utforskande improvisationsmusiker, kompositör och arrangör som med karaktäristisk stil och personligt sound sätter bestående avtryck i samtidens musik. Hennes mångsidighet och fallenhet för såväl tematik som dynamiska spänningar kommer särskilt till uttryck i hennes egen ensemble som rör sig i en intresseväckande mix av komponerade, arrangerade och improviserade idéer. För ett varmt och personligt artisteri, hanterat med lugn och raffinerad elegans, tilldelas årets stipendium saxofonisten Elin Larsson.

Stipendiet kommer att delas ut under Janne Schaffer och Lasse Åbergs julkonsert på Cirkus den 13 december.

 

Elin Larsson – jazzsaxofonist och kompositör

Elin Larsson är uppvuxen i Gränna och verksam som saxofonist och kompositör. Hon attraheras av jazzens yttrandefrihet, möjligheten att improvisera och skapa något i stunden. Hennes musikaliska utbildning består av två år på folkhögskola och fyra år på Kungliga Musikhögskolans jazzmusikerkandidatutbildning.

Under åren på KMH startade hon kvintetten Elin Larsson Group (saxofon, trombon, gitarr, kontrabas och trummor), ett band hon komponerar all musik till. Gruppen har gett ut tre fullängdsalbum: Live And Alive (2009) som blev en stor succé i jazzmått mätt, Let You In (2011) och Growing Up (2013).

Parallellt med arbetet med kvintetten verkar Elin som frilansande saxofonist och jobbar med flera olika grupper, bland annat kvartetten PACE, saxofonisten Mats Gustafssons 30-mannaband FIRE! Orchestra, frijazzgruppen Anna Högberg Attack! och sångerskan Lina Nybergs barnmusikband Musikfamiljen.

 

Om J:-son-stipendiet

Björn J:son Lindh var en briljant flöjtist och pianist och en mycket uppskattad kompositör med låtar som ”Brusa högre lilla å” och ”Härifrån till evigheten”. Efter hans bortgång 2013 instiftades Björn J:son Lindhs minnesfond, förvaltad av Musikerförbundet, med ändamålet att en gång per år dela ut J:son-stipendiet till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande i hans anda.

För ytterligare information
Janne Schaffer, tel: 070-598 00 03.

Foto: Peter Gannushkin.