Vad gör Stim?

13 oktober 2017

Vår film om upphovspersonernas organisation Stim sammanfattar det viktigaste man måste ha koll på om man skriver låtar och satsar på en professionell karriär. Lär dig mer om när man ska ansluta sig, hur utbetalningarna går till och hur du slår vakt om dina ekonomiska rättigheter.

Det finns flera upphovsrättssällskap om samlar in och betalar ut ersättningar till rättighetshavarna när deras musik spelas. Stim är låtskrivarnas organisation.

Grundprincipen är enkel. Om du har skapat en låt som har framförts offentligt eller blivit utgiven ska du – eller ditt förlag – ansluta dig till Stim och registrera dina verk, så betalar de ut ersättningen från musikanvändarna när dina låtar spelats.

Men i början av karriären har de flesta upphovspersoner många frågor. Hur fördelas pengarna om flera är involverade i en låt? Vad gäller för Stimrapporteringar vid livespelningar? Får man betalt från Stim om ens musik spelas på Spotify?

I den här filmen besvarar några medarbetare på Stim de vanligaste frågorna, presenterar organisationen lite närmare och kommer med tips på hur man skyddar de ekonomiska rättigheterna till sina verk.

I samarbete med ABF Musik.