Filmen som förklarar SAMI och Ifpi på sex minuter

6 oktober 2017

Varje gång en låt du varit med på används ska du ha betalt. Men har du koll på hur det går till och vad du själv behöver göra? Arbetet med att samla in och betala ut upphovsrättsliga ersättningar till musiker och artister sköts av ett antal olika organisationer. Här är två av dem: möt SAMI och Ifpi.

Septemberutbetalningen från SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) slog alla tidigare rekord i år. Drygt 57 miljoner i ersättningar delades ut till nästan 10 000 av organisationens medlemmar – det vill säga musiker och artister som medverkat på låtar som spelats på offentliga ställen som restauranger och gym.

Upphovsrättsliga ersättningar är en viktig inkomstkälla för många musikskapare och SAMI är en av de organisationer som arbetar med att samla in de pengarna och betala ut dem till rätt personer. En annan är Ifpi, som hanterar ersättningarna för användningen av låtar i tv, radio eller online.

Men hur gör man för att få sin del av de insamlade intäkterna, vem kan få ersättning och hur fördelas pengarna? I början av karriären har musiker och artister många frågor om hur man säkrar upp ersättningarna från spelade låtar. I samarbete med ABF Musik har vi gjort filmer som svarar på de vanligaste funderingarna. Här möter du SAMI och Ifpi.