Musikalisk balans – en workshop för optimal hälsa och prestanda

4 oktober 2023

Musikerförbundet, Symf och Open Stage & Mind bjuder tillsammans in dig som musiker till en halvdags workshop med syfte att optimera och stärka dig i rollen som just musiker. Nu kommer vi till Stockholm!

När press, stress och prestation sätter sig i kroppen.

Har du som musiker upplevt att du återkommande får ont på samma ställe i kroppen? Upplever du stress i samband med ditt musicerande? Känner du dig ibland otillräcklig? Önskar du mer tid att diskutera hälsofrågor med andra musiker?

Inom idrotten har man sedan länge arbetat med, och känt till, hur fysisk och mental förberedelse påverkar prestation och resultat. Nu vill vi ge dig som musiker samma möjligheter. Vi erbjuder dig en fyra timmars workshop med konkreta verktyg.

Du får bättre förståelse för hur kroppen och hjärnan samarbetar, hur du kan påverka och skona kroppen, och samtidigt optimera din prestation. Innehållet passar musiker inom alla genrer. 

Workshopens innehåll:

  • Genom aktiva övningar får du uppleva hur hjärnan, kroppen och nervsystemet hänger ihop och hur det påverkar en musikers prestation.
  • Du får tillsammans med övriga deltagare dela erfarenheter och att sätta ord på de frågor som annars inte får så stor plats i en musikers vardag. 
  • Du får prova nya förhållningssätt och övningar som minskar stresspåslag och värk i kroppen och istället främjar optimal prestation. 

Datum och Plats

Onsdag 25/10 kl. 17.00-21.00 
Plats: Scenkonstmuseet, Lilla salen (Sibyllegatan 2, 114 51 Stockholm)

Som medlem i Musikerförbundet eller Symf deltar du kostnadsfritt. För övriga är kostnaden 750 kr. Men du kan i anmälan uppge att du vill bli medlem i något av fackförbunden. Då är det kostnadsfritt även för dig. Föranmälan krävs för deltagande. 

Anmäl dig till Workshopen i Stockholm senast den 22/10.

Medverkande:

Workshopen hålls av föreläsare från Open Stage & Mind, ett hälsoprojekt som drivs av Sveriges Orkesterförbund med stöd av Arvsfonden.

Maria Sjögren – fysioterapeut och ergonom som under många år specialiserat sig och arbetat med musikers fysiska och mentala hälsa. Vid sidan av hälsoarbetet är Maria folkmusiker och spelar fiol i olika grupper och konstellationer.

Louise Hellbom – socialantropolog och folkhälsovetare med bred kompetens inom hälsofrämjande arbete och lång erfarenhet av arbete med hjärnans påverkan på kroppen. Louise har även en bakgrund inom dans.

Andreas Forsman – projektledare för Sveriges Orkesterförbund. Föreläser kring ljud- och hörselfrågor i Med öra för orkester. Frilansande violinist och tidigare mångårig musikpedagog, som rör sig brett inom olika genrer.

Rebecca Meiselbach – jobbar heltid som frilansmusiker inom populärmusiken som percussionist. Vi har bland annat sett henne på turné med Ola Salo, Eric Gadd, Lill Lindfors och i produktioner som Melodifestivalen, Allsång på Skansen och Doobidoo. Rebecca är utbildad instrument- och ensemblepedagog samt utbildad mental tränare. 

Workshopen är aktiv för dig som deltagare, den innehåller vissa ergonomiska övningar och diskussion i mindre grupper. Det är en fördel att ha bekväma kläder som du kan röra dig fritt i.