Regler för a-kassa

29 oktober 2020

Just nu är det många av våra medlemmar som har problem med a-kassan. Många har fått avslag eller krav om återbetalning. Vi vill därför klargöra vilka regler som gäller för a-kassan just nu.

Vilandeförklara din verksamhet

Om du normalt bedriver verksamhet genom enskild firma krävs det som huvudregel att du ”vilandeförklarar” din verksamhet för att kunna erhålla a-kassa. Att vilandeförklara din verksamhet innebär att du inte får vidta några åtgärder i din verksamhet under tiden du erhåller a-kassa. En åtgärd i verksamheten har inget att göra med om du får betalt eller inte för det du gör. Det kan handla om marknadsföring, informera om en planerad spelning på sociala medier, släppa en låt på Spotify, öva in nya låtar till sin repertoar, aktivt kontakta arrangörer för eventuella gig, eller genomföra en livesändning med eller utan swish-bidrag.

 

Regler för aktivering av verksamhet

Fram till nyårsskiftet får du dock ”aktivera” din verksamhet oändligt många gånger (säga till a-kassan att du t.ex. ska genomföra en spelning), sedan kan du ”vilandeförklara” verksamheten på nytt. A-kassan anser dock inte att det är okej att marknadsföra en planerad spelning på sociala medier (även fast det inte tar med än tre minuter). De menar att detta är marknadsföring och är en löpande åtgärd.

 

Vi på Musikerförbundet vill understryka att det inte är vi som sätter upp dessa regler (som gäller för samtliga a-kassor), samt att vi inte håller med om flera av de gränsdragningar som a-kassorna gör i enskilda fall. Vi anser att a-kassereglerna är dåligt anpassade för musiker och artister och vi jobbar kontinuerligt med att försöka påverka a-kassorna och politikerna till att ändra lagstiftningen. Mot a-kassorna driver vi flertalet mål på individplan till domstol för att uppnå ändringar i deras tolkningar. För att uppnå ändringar i lagstiftningen arbetar vi med lobbying såväl självmant som genom KLYS och LO för att reglerna ska bli bättre anpassade.

Tills vi har fått ett slutligt klargörande i domstol eller uppnått en ändring i lagstiftningen – var försiktiga med vilka åtgärder ni vidtar i verksamheten!

 

Läs våra tidigare inlägg om A-kassan

Vi har tidigare skrivit mer ingående om vilka regler som gäller kring sociala medier under tiden då företaget är vilande. Vi har också ett fråga-svar inlägg där Handels a-kassa svarat på medlemmarnas frågor. Läs inläggen här:

Frågor och svar med Handels a-kassa

Vilande företag och sociala medier – vad är egentligen tillåtet?