Vi hjälper dig bryta tystnaden!

23 maj 2019

Sexuella trakasserier är ett dolt problem i musikbranschen och det är vanligt att problemen inte anmäls. Den som blir utsatt kan tycka att det är pinsamt eller till och med lägga skulden för trakasserierna på sig själv. Om du är utsatt kan du vända dig till Musikerförbundet för hjälp och stöd.

Upplever du något av följande, är du utsatt för sexuella trakasserier:

  • ovälkomna förslag eller krav på sexuella tjänster
  • oönskad fysisk kontakt
  • ovälkomna sexuella anspelningar, blickar, visslingar och kommentarer om utseende
  • könsord, pornografiska bilder och nedsättande skämt om det kön du tillhör.

Det är den som blir utsatt som avgör om beteendet är ovälkommet eller ej. Sextrakasserier är ett brott som kan polisanmälas.

Om du känner igen dig och är utsatt för den här typen av trakasserier finns det hjälp att få. Musikerförbundet har en telefonlinje dit du kan vända dig för att få stöd, hjälp och råd. Hit kan du ringa alla vardagar mellan klockan 9-16 och du behöver inte vara medlem i Musikerförbundet för att ringa. Det går bra att vara anonym om så önskas.

När du ringer får du tala med vår kontaktperson Maria Blom som har jobbat med arbetsmiljöfrågor i flera år. Hon erbjuder stöd genom samtal men kan också, med inringarens tillåtelse, ta hjälp av kollegor för att påbörja en utredning. Då kopplas arbetsmiljöenheten in som granskar arbetsplatsen och går till botten med situationen.

Vi vet att det inte är lätt att säga ifrån. Vi hjälper dig bryta tystnaden!

Tel. 08-587 060 20
Telefontid må-fre kl. 9-16

Maria Blom, kontaktperson