Villads Hoffmann

Villads Hoffmann är årets J:son-stipendiat

1 oktober 2021

Årets J:son-stipendiat går till musikern och kompositören Villads Hoffmann.

Ett stort grattis till musikern och kompositören Villads Hoffmann som i år är mottagare av 2021 års  J:son-stipendiat. Hoffmann är specialiserad på nordisk musik och kombinerar gärna det traditionella med mer moderna genrer.

– J:son-stipendiet 2021 går till en musikant och kompositör som med snarast ömsint skicklighet trakterar sitt klangrika instrument både som solist och i samspel med medmusikanter. För sin nydanande lyriska och skimrande musik och för ett virtuost instrumentalspel med stark förankring i flera musiktraditioner, tilldelas årets stipendium citternspelaren och kompositören Villads Hoffmann, skriver juryn i sin motivering.

Utdelningen av stipendiet kommer ske i Bollmoradalens kyrka den 3 november.

Om Villads Hoffmann
Villads växte upp i Vanløse, Köpenhamn, i ett hem fyllt av hundratals stråkinstrument. Utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg med inriktningen Folk- och världsmusik, blandar Villads traditionell nordisk musik med mer moderna genrer. Hans huvudinstrument är cittern men han spelar även gitarr, mandolin, tenorbanjo, violin och viola.

Förutom att vara en aktiv frilansande musiker spelar Villads i banden Stundom (fka Elmøe & Hoffmann), Tailcoat, Víík and Penny Pascal. Hans soloalbum Flaskepost På Himlen (2021) nämndes i musikmagasinet LIRA som en himmelsk solodebut och har gett honom tre nomineringar i Danish Music Awards Roots 2021 för Årets kompositör, Årets låt och Årets album.

Om J:son-stipendiet
J:son-stipendiet prisar unga instrumentalister Björn J:son Lindh var en briljant flöjtist och pianist och en mycket uppskattad kompositör med låtar som ”Brusa högre lilla å” och ”Härifrån till evigheten”. Efter hans bortgång 2013 instiftades Björn J:son Lindhs minnesfond, förvaltad av Musikerförbundet, som varje år delar ut J:son-stipendiet till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande i hans anda.

2020 års J:son-stipendium tilldelas Kristian Persson