#stöttafrilansarna #bättrevillkorimusikbranschen
Strejkvarsel
#stöttafrilansarna #bättrevillkorimusikbranschen
Strejkvarsel

Musikerförbundet varslar om strejk
Musikerförbundet och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst, har förhandlat sedan januari 2025 men nu kommer vi inte längre förhandlingsvägen. Vi har lyckats enas kring flera frågor, men vi har tre principiellt mycket viktiga frågor kvar att lösa och Svensk Scenkonst är inte beredda att möta oss – ens på halva vägen. Därmed tvingas Musikerförbundet säga upp kollektivavtalet och varsla om strejk på Svensk Scenkonsts medlemsföretag.
Nedan kan du läsa mer om strejken.
Varför varslar Musikerförbundet om strejk?
I en kollektivavtalsförhandling handlar det om att ge och ta – både fackförbund och arbetsgivarorganisation behöver vara beredda på att kompromissa i en förhandling och hitta hållbara lösningar som fungerar för branschen. Men det finns vissa principiella krav som Musikerförbundet inte kan bortse från. Det gäller satsningen på de med lägst löner, frågor om anställningstrygghet för frilansare på t.ex. teatrarna och kollektivavtal för stagehands. Eftersom motparten vägrar förhandla om dessa krav så tvingas vi öka trycket genom att vidta stridsåtgärder, i detta fall strejk.
Vad är ett kollektivavtal?
Musikerförbundet och SYMF, som båda företräder arbetstagarsidan i musikbranschen, har tillsammans med Svensk Scenkonst, som representerar arbetsgivarsidan, sedan många år ett kollektivavtal oss emellan som reglerar villkoren på många arbetsplatser inom scenkonstområdet.
Kollektivavtal skrivs normalt för att gälla 1-3 år. När slutdatumet närmar sig förhandlar parterna på arbetsmarknaden (dvs. Musikerförbundet, SYMF och Svensk Scenkonst i detta fall) om ett nytt kollektivavtal. I kollektivavtalet anges viktiga regler och villkor för de arbetsplatser som omfattas av avtalet, t.ex. lön, arbetstid, anställningsvillkor, upphovsrätt, instrumentersättning, försäkringar, pension och mycket mer. Alla som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal omfattas av kollektivavtalets villkor.
Var äger strejken rum?
Strejken omfattar inledningsvis musiker i föreställningen Amadeus som ges av Kulturhuset Stadsteatern från och med den 5 juni 2025 och tillsvidare.
Vi vill förtydliga att konflikten i detta fall endast är mellan Musikerförbundet och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst, inte Kulturhuset Stadsteatern eller de musiker som arbetar där.
Vad innebär strejken?
Musikerförbundets strejk innebär att musiker inte utför arbete och att arbetet är satt i blockad vid en eller flera produktioner hos en eller flera arbetsgivare. Blockaden innebär att ingen annan ska utföra det arbetet heller. Detta betyder att arbetsgivaren inte ska ersätta musikernas arbetsuppgifter med annan personal. Avsikten med detta är att försvåra för arbetsgivaren att genomföra sin produktion så länge strejken varar.
Vad är det Musikerförbundet kräver?
Vi behöver förbättra villkoren i musikbranschen. och det finns tre principfrågor som Musikerförbundet kräver rimliga lösningar på:
Låglönesatsning
Vi kräver extra löneförhöjning för de med lägst löner så att de inte halkar efter löneutvecklingen på arbetsmarknaden i stort.
Anställningstrygghet för frilansare
Vi behöver ha regler som inte gör att arbetsgivarna tror att de kan säga upp folk hur som helst. Så som avtalet ser ut idag tolkar arbetsgivarna det som att det inte finns några regler. Lite som på 1800-talet.
Musikerförbundet vill teckna kollektivavtal för stagehands
Villkoren för våra medlemmar som ställer i ordning festivalscenerna behöver regleras i kollektivavtal med Musikerförbundet, annars kan vi inte på ett effektivt sätt bevaka att reglerna följs eller att arbetsgivaren fullföljer sina åtaganden enligt arbetsmiljölagen (t ex identifiera risker och förebygga olyckor).
När kan strejken avslutas?
Om vi tillsammans med Svensk Scenkonst kan enas om rimliga lösningar på våra tre viktiga principfrågor om (1) högre lön för de med lägst lön, (2) bättre anställningstrygghet för frilansare och (3) kollektivavtal för stagehands så kommer Musikerförbundet att teckna ett nytt kollektivavtal och därmed avslutas strejken.
Får arbetsgivaren fråga om jag är med i facket?
Du som arbetar på ett ställe som är uttaget i strejk behöver inte uppge ditt fackliga medlemskap eller huruvida du kommer att delta i strejken. Arbetsgivaren kan komma att försöka kartlägga och sätta press på musiker som berörs av konflikten. Du kan till och med till arbetsgivaren säga att du inte är medlem och inte tänker strejka, men ändå delta när strejken väl drar i gång, förutsatt att du omfattas av vårt strejkvarsel.
Om du blir uppvaktad av arbetsgivaren med frågor, hot eller påtryckningar så uppmanas du kontakta Musikerförbundet för information och vidare hantering. info@musikerforbundet.se, 072-079 91 14 alternativt 070-078 60 93.
En arbetsgivare får aldrig utsätta enskilda arbetstagare för repressalier på grund av ett fackförbunds åtgärder, eller för att man utnyttjar sitt fackliga medlemskap.
Vad kan du göra som inte drabbas direkt av strejken? Stötta dina kollegor!
Att delta i en strejk är mentalt påfrestande. Man kan känna dig både utsatt och ensam. Gå ut i strejk gör man för kollektivet och du som inte är direkt drabbad kan göra mycket för dina kollegor som gör jobbet.
Just nu delas en kampanj flitigt i sociala medier med taggarna #stöttafrilansarna och #bättrevillkorimusikbranschen. Hjälpa gärna till att stötta dina kollegor med ett inlägg.
Gå med i Musikerförbundet
Enbart medlemmar kan erhålla konfliktersättning. Du kan bli uttagen i strejk eller drabbas av arbetsgivarens motåtgärd. Som medlem i Musikerförbundet håller vi solidariskt varandra om ryggen.
Gå med redan nu så att du inte förlorar din inkomst om en arbetsmarknadskonflikt drar igång.
Dispens
Kontakt
Är du medlem och är drabbad eller har frågor om strejken går det bra att kontakta Musikerförbundet på nedanstående sätt: 08 – 587 060 00 (på våra växeltider) eller på info@musikerforbundet.se
Media hänvisar vi till förbundsordförande Karin Inde: 070-444 72 28 alternativt karin.inde@musikerforbundet.se
Strejkersättning
Du som är medlem i Musikerförbundet och drabbad av konflikten ska erhålla konfliktersättning.
Skicka in dina anspråk till info@musikerforbundet.se för vidare hantering. Har du frågor, kontakta oss.