Ta rätt betalt

Ta rätt betalt

Ta rätt betalt för spelningen. Riksminimitariffen är framtagen för att motverka lönedumpningen i branschen. Genom att följa den sätter vi stopp för de sjunkande gagerna.

Musikerförbundets riksminimitariff anger den absolut lägsta acceptabla ersättningsnivån på gager och andra ersättningar för frilansande musiker, artister och övriga verksamma på området när man fakturerar eller tar ett engagemang hos arrangörer utan kollektivavtal. Den är också etablerad som ett verktyg för bidragsgivande myndigheter som Kulturrådet.

Använd riksminimitariffen som vägledning om du är osäker på var du ska lägga botten i gageförhandlingarna. Ingen musiker i landet är värd mindre än vad tariffen anger – men nöj dig inte med det när du förhandlar om du tycker att ditt marknadsvärde är högre än så.

Du kan läsa mer om Riksminimitariffen på www.musikergage.se

Acceptera inga skambud

Musikernas arbetsmarknad präglas av ökande egenföretagande. Det gör det svårare att prissätta sitt arbete. Många upplever att de tvingas rea ut sina spelningar eftersom de riskerar att inte få jobbet om gaget sätts för högt. Men att konkurrera genom att vara billigast skapar en ond cirkel med sänkta ersättningar över hela branschen. Genom att följa riksminimitariffen hjälps vi åt att upprätthålla nivåerna.

Här kan du läsa mer om problematiken kring gager och ersättningar.

Ladda ned Musikerförbundets riksminimitariff